dinsdag 25 augustus 2015

Hetty Draayer over meditatie vanuit het kosmisch oog

In haar laatste boek, Meditatie, energie en bewustzijn, gaf Hetty Draayer onderstaande korte beschrijving van haar benadering:


Hetty Draayer
"Mijn werk bestaat uit een bepaalde vorm van lichaamsgerichte, genezende meditatie als weg tot  Zelf bewustwording en –verwerkelijking. Centraal voor de werking van de genezer in ons is de adem. We ademen vanuit de diepte van het bekken in. Daarbij krijgen we het gevoel, als strekt het middenrif zich bij het binnenstromen van de adem naar ons schaambeen uit, en vormt zich in de ruimte van het bekken een schaal, waarvan de bodem samenvalt met de huid van de bekkenbodem. We nemen deze schaal duidelijk waar: ze laat de bekkenruimte breed en diep worden, rondom warm uitstralend."

Het chi-punt, van waaruit we in deze benadering leren in te ademen, wordt later uitgebreid tot een 'energiepoort' door de bovenste helft van het heiligbeen. Zoals Hetty schreef:

Straling tussen aarde en hemel v.v.
"In het ademen tussen 'hemel' en 'aarde' voelen we de plek in de wervelkolom, waar de in- en de uitademing elkaar ontmoeten. Deze plaats ligt in het midden van het heiligbeen. Hier is tevens het punt waar het in de uitademing door de kruin binnenstromende witte licht gebroken wordt. Dit kruispunt van de energieën van aarde en hemel, van yin en yang, noem ik het 'kosmisch oog'.



Het kosmisch oog in de bekkenschaal

Via die plaats in ons zijn wij verbonden met ons ware Wezen: van hieruit openen zich al onze poriën, wordt ons lichaam in energie getransformeerd, vibreren al onze cellen in harmonie met de door ons heen stromende kosmische energie. Dat is een wonderbaarlijke ervaring die genezend en zuiverend door ons heen werkt. We zijn dan niet meer begrensd door een gesloten, niet ademende huid,  maar één met de kosmische energie, met de kosmische adem, met God."


(Uit: Hetty Draayer, Meditatie, energie en bewustzijn - De innerlijke weg vanuit het kosmisch oog. Uitg. De Driehoek, Rotterdam, 2e druk 2010)

Andere boeken van Hetty Draayer: Vind jezelf door meditatie (1978); Open tussen aarde en hemel (1981) - Chakra´s, aura´s en energieën - Het licht in ons (1981); Naar nieuwe ruimten van bewustzijn - Door meditatieve oefeningen naar éénwording (1991).

Literatuur over (o.a.) het werk van Hetty Draayer: Peter Kampschuur & Ad van Beckhoven: Spiritualiteit en energie: de kundalini-kwestie (3e druk 2016)